Huoneistojen yhdistäminen taloyhtiöissä

  • 10.01.2016

Helsingin Sanomissa oli 22.11.15 artikkeli, joka käsitteli huoneistojen yhdistämistä asunto-osakeyhtiöissä. Asuntojen yhdistämiset eivät ole kovin yleisiä, Helsingin rakennusvirasto myöntää vuosittain vain muutamia kymmeniä lupia. Osasyynä tähän voidaan tietenkin pitää sitä, että naapuri ei myy ja sen vuoksi lupaa ei haeta, vaikka kiinnostusta asunnon yhdistämiseen olisikin.

Lähtökohtaisesti taloyhtiö hakee aina lupaa huoneistojen yhdistämiselle, koska taloyhtiö omistaa käytännössä rakennuksen. Huoneistojen yhdistämiselle vaaditaan poikkeuksetta rakennuslupa. Kun kaksi asuntoa yhdistetään, joudutaan aina puhkaisemaan jostakin kohtaa seinä, joka on yleensä kantava. Osakkaan on erittäin tärkeää laatia huolelliset suunnitelmat purettavasta seinästä sekä tehdä seinästä tarkat lujuus- ja kantavuuslaskelmat.

Asuntojen yhdistäminen - tai - pilkkominen - vaatii vähintään toimenpideluvan rakennusvalvontaviranomaiselta. Toimenpidelupa ei kuitenkaan aina riitä, erityisesti jos vesijohto- tai viemäripaikkoja muutetaan. Monet haluavat esimerkiksi siirtää keittiön paikkaa, vaikka entiseen makuuhuoneeseen. Jos näin on, tulee luvat selvittää tarkemmin. Aina on myös ensisijaisen tärkeää ja lain mukaista käyttää ammattilaista apuna suunnittelussa. Lupahakemusten taustalla keskeisenä ajatuksena on, että muutostyöt toteutettaisiin fiksusti ja oikein asukkaan kannalta. Ei sen takia, että viranomainen niitä vaatii. Asuntojen nettohyöty neliömäärän suhteen saattaa jäädä varsin pieneksi, mutta siinäkin asiassa ammattilais-suunnittelija osaa varmasti auttaa.

Lupahakemuksia asuinhuoneistojen yhdistämiselle hylätään verrattain harvoin, vastaavasti ison asunnon pilkkominen osiin tuo enemmän lupien hylkäämisiä. Jos olet laatinut asianmukaiset suunnitelmat huolellisesti ammattilaisen kanssa ja paperit ovat muutenkin kunnossa niin lupahakemuksen käsittely voi hyvinkin kestää vain parisen viikkoa. Jos taas suunnitelmat on tehty huolimattomasti ja viranomaiset joutuvat jatkuvasti kyselemään lisätietoja, niin luonnollisesti myös prosessi kestää silloin pidempään. Suunnitelmien laatiminen on prosessissa kaikkein tärkeintä. Kun huoneisto myydään voidaan sitä kaupata yhtenä kokonaisuutena, ostaja voi sitten mielensä mukaisesti joko pitää asunnon ennallaan tai laitattaa puhkaistun seinän umpeen.

Boka kostnadsfri värdering

Kontakta oss så har en lyckad bostadsaffär påbörjats

Skicka meddelande

Kontaktuppgifter

Kontakta oss
nio minus noll med siffror =