Välitysliikkeet murroksessa - LKV -pätevyyttä vaaditaan pian yhä useammalta

  • LINDA SALONIUS-PASTERNAK
  • 15.07.2015

Aluehallintoviraston tiedotteessa 12.6.2013 kerrotaan lakimuutoksesta joka astuu voimaan 1.1.2016 ja tulee vaikuttamaan moneen kiinteistövälitysliikkeeseen sekä yksittäiseen välittäjään. Välitysliikkeen palveluksessa ja sen jokaisessa toimipaikassa, välitystehtäviä suorittavista vähintään puolella on oltava LKV-pätevyys 1.1.2016 mennessä. Tällä hetkellä LKV-pätevyys on pakollisena edellytyksenä ainoastaan kiinteistönvälitysliikkeen tai sen toimipisteen vastaavalle hoitajalle.

Keskuskauppakamari järjestää LKV ja LVV -kokeet yleensä kahdesti vuodessa ja samanaikaisesti kolmella eri paikkakunnalla. Vuonna 2015 järjestetään koetilaisuuksia poikkeuksellisesti lakimuutoksen takia peräti kolmesti. Moni alalla työskenetelevä on suorittanut KiAT -tutkinnon eli Kiinteistövälitysalan ammattitutkinnon, KED -tutkinnon eli Kiinteistöedustajan tutkinnon tai VuT -tutkinnon eli Vuokravälittäjän tutkinnon. Nämä luovat varmasti erinomaisen perustan välitystyön menestyksekkääseen hoitamiseen, mutta eivät vielä itsessään tuo LKV -pätevyyttä. LKV -pätevyys voidaan saavuttaa vain Keskuskauppakamarin kokeeseen osallistumalla.

Koulutustaso ja muodollinen pätevyys ei todellakaan aina kerro kaikkea: keskuudessamme on monella alalla paljon luonnonlahjakkuuksia joille opiskelu ei vain sovi, mutta ammattitaito ei ole sen huonompi kun kokemusta ja osaamista on kertynyt kovalla työnteolla ja ahkeralla käytännön kautta oppimisella - monesti voi olla jopa päinvaistoin niin että kouluttamattomalla henkilöllä voi työ sujua koulutettua paremmin. Kouluttautuminen kuitenkin monesti kertoo kiinnostuksesta tiettyä alaa kohtaan ja halusta olla varma siitä mitä tekee. Kaikkea ei oppikirjoista ja luennoilta opi, mutta saadaan työkalut lisätiedon hankkimiseen ja totutaan keräämään tietoa.

Olen koulutettuna ja LKV -pätevyyden ansainneena iloinen siitä että vaatimuksia kiristetään ja jätetään kuitenkin vielä mahdollisuuksia myös "luonnonlahjakkuksille" sekä alaan vasta tutustuville. Pieni tiukennus johtaa toivottavasti myös siihen että kiinteistövälitysalan maine kokonaisuudessaan paranee ja palvelun laatu pysyisi korkeammalla tasolla, kun kynnys alalle hiukan kohenee. Kiinteistönvälitys on alana erittäin antoisa ja mielenkiintoinen - jopa hauska, mutta tämä on elämäntapa eikä pelkästään työ. Tämä on uskomattoman kova ala ja monesti kaukana glamourista. On hyvä jos tiedostaa tämän jo alalle ryhtyessään, niin ei tuota pettymyksiä itselleen eikä muille.

Kiinteistönvälittäjällä on usein käsissään ihmisten rahallisesti arvokkain omaisuus ja tämä jo tekee työstä erittäin vastuullista. Kiinteistönvälittäjällä on myös monesti käsissään ihmisen koti - ja koti on meille usein pyhä ja rakas asia. Kiinteistönvälityksessä liikku omaisuutta ja tunteita, ei aina niin mutkattoman lainsäädännön ympäröimänä. Tämän kokonaisuuden hallitsemiseen on hyvä että kiinteistönvälittäjän palveluasenne, osaaminen ja halu selvittää asioiden taustat ja lakikohdat ovat kohdallaan.

Pari päivää sitten oli Kauppalehdessä artikkeli, jossa todettiin monen kiinteistönvälitysliikkeen painiskelevan vaikean taloustilanteen kanssa. Ne jotka pystyvät sopeutumaan muuttuvaan maailmaan pärjäävät muita paremmin. Välitysliikkeet ovat murroksessa ja välittäjiltä vaaditaan yhä enemmän aktiivisuutta, neuvottelutaitoja sekä sosiaalista kompetenssia. Pian vaaditaan siis myös yhä useammalta LKV -pätevyyttä. Nähtäväksi jää miten kaikki tämä vaikuttaa asunnonvaihtomarkkinoihin ja välitysalaan.

Tilaa ilmainen arviokäynti

Ota yhteyttä meihin ja onnistunut asuntokauppasi on saanut alkunsa

Lähetä viesti

Yhteystiedot

Ota yhteyttä
kuusitoista miinus nolla numeroissa =