Ostopäätös hankala tiedonpuutteen takia - menevätkö tässä sitten ne "parhat" kohteet ohi?

  • LINDA SALONIUS-PASTERNAK
  • 16.04.2015

Danske Bank kertoo Facebook sivuillaan, että heidän teettämän tutkimuksen mukaan "peräti 84 % asunnon ostoa harkitsevista suomalaisista kokee, että tiedon puute vaikeuttaa ostopäätöksen tekemistä. Erityisesti taloyhtiöt ja remontit näyttävät askarruttavan".

Talouselämän verkkojulkaisussa (15.4.2015) kirjoitetaan että välittäjien näkemys on että asuntomarkkinat jakautuvat tällä hetkellä kahtia muuttovalmiisiin ja remontoitaviin kohteisiin. Remontoitaviin kohteisiin lasketaan helposti myös kohteet joissa on pienintäkin pintaremonttitarvetta.

Samaan ilmiöön törmään itse lähes päivittäin ja yhtä yllättyneenä joka kerta. Itse olen muutaman täyden asuntoremontin käynyt läpi, enkä ole kokenut minkäänlaisia ongelmia - päin vastoin saa silloin kohteestaan juuri sellaisen mitä haluaa ja myyntivoittoakin usein kertyy kun kohde myydään eteenpäin parin vuoden kuluttua. Tässä on melko vaivaton tapa tienata itselleen sitä pientä extraa ja vielä ilman että verottaja siihen pieneen extraan puuttuu!

Samassa yllä maintitsemassa Talouselämän artikkelissa, Kiinteistömaailman toimitusjohtaja Seppo Hämäläinen toteaakin: ”Asunnon ostajalle kunto on mustavalkoinen: muuttovalmis tai remontoitava. Suuri osa ostajista nostaa kädet ylös kaikenlaisten remonttien edessä. Todellisuudessa markkinoilla on suuri määrä asuntoja, joissa pienellä remontoimisella saisi edullisesti unelmien koteja. Remonttia ei kannata pelätä turhaan”.

Jos kokee että itse ei pysty, ei ehdi eikä osaa suorittaa remonttisuunnittelun, niin löytyy apua lukuisista arkkitehti- ja suunnittelutoimistoista. Itse remonttia ei myöskään kannata tehdä itse mikäli se ei ole juuri se lempiharrastus. Hyvin ja kauniisti remontoidun kohteen arvonnousu remontoitavaan verrattuna on monesti niin huomattava, että myös sen itse työn ulkoistaminen kannatta. Mielletään kenties että suunnittelu arkkitehdillä olisi kovin kallista, mutta todellisuudessa se ei sitä ole. Suunnittelun hinta kannattaa mahduttaa remonttibudjettiin, sillä rahat saa takuuvarmasti takaisin jälleenmyyntivaiheessa, kunhan toki muut muuttujat kuten taloyhtiön kunto ja järkevä sijainti ovat myös kohdallaan.

Tässä onkin sitten se seuraava ongelmatilanne: taloyhtiön papereista ei uskota ymmärtävänsä tarpeeksi jotta pystyisi arvioimaan yhtiön tilan. Tässä tulkkina (pitäisi) ainakin perusasteella olla kiinteistönvälittäjä sekä viimekädessä myös taloyhtiön isännöitsijä tai muu vastuuhenkilö. Joskus tilanne voi toki olla monimutkainen, mutta silloinkin kiinteistönvälittäjältä voi pyytää ohjausta keneltä lisätietoja voi pyytää. Kiinteistövälittäjäkään ei voi aivan kaikkia yksityiskohtia tietää, mutta tulisi ainakin pystyä neuvomaan mistä varmaa tietoa on saatavilla.

Päivän neuvo asunnon vaihtoa harkitseville onkin että mikäli kohteen peruslähtökohdat kuten koko ja sijainti ovat kohdallaan, voi loput asiat monesti järjestää jotta kohteesta saa itselleen unelmiensa asunnon. Allekirjoittanut on ainakin 100% käytettävissä kun tarvitsette neuvoja ja ajatuksia uuden kohteen hankintaa varten.

Ole yhteydessä niin lähdetään yhdessä kartoittamaan miten saadaan sinulle juuri se sinun unelmiesi kohde!

Tilaa ilmainen arviokäynti

Ota yhteyttä meihin ja onnistunut asuntokauppasi on saanut alkunsa

Lähetä viesti

Yhteystiedot

Ota yhteyttä
yksitoista plus neljätoista numeroissa =