Kiinteistönvälitystä ilman palkkiota - itsemyyjän päiväkirja

  • LINDA SALONIUS-PASTERNAK
  • 21.02.2015

Välityspalkkioista käydään kuumaa keskustelua ja kehotetaan myös selvittämään keneltä saa halvimman palkkiotarjouksen. Jos kerran asunnon tai kiinteistön myynti on niin helppoa ja vaivatonta ettei siitä kannata välittäjälle maksaa, niin miksi ylipäätäänsä vaivautua antamaan asuntonsa välitettäväksi? Se liike joka lupaa pienimmän palkkion on tosin toinen vaihtoehto, mutta mitäköhän sieltä sitten saa? Voisiko olla että välittäisi jopa itse siinä tapauksessa paremmin? Kannattaako ostaa pienellä rahalla paidan joka jo ensimmäisessä pesussa menettää muodonsa vai satsata hiukan enemmän laadukkaaseen vaatekappaleeseen josta on iloa pidemmäksi aikaa?

Itse olen sitä mieltä että asunnon voi myydä hyvinkin itse. Kiinteistössä on enemmän huomioitavaa, mutta ei sekään atomifysiikkaa ole. Se mitä meillä kiireisillä nykyihmisillä ei ole on aikaa. Näen että minun ammatissani säästän juuri ihmisten arvokasta aikaa. Nyt en tarkoita pelkästään sitä aikaa mitä näyttöihin kuluu vaan kaikkeen taustatyöhön, asioiden selvittämiseen, markkinoinnin suunnittelemiseen (sillä ammattimainen markkinointi tuottaa todistetusti usein enemmän tulosta). Itse panostan myös printtimainontaan, mikä monen mielestä on täysin kuollut media, mutta olen siitä itse eri mieltä. Printin kautta tavoitat loistavasti esimerkiksi ne jotka eivät aktiivisesti ole asuntoa etsimässä ja tämä on fakta. Aktiivisesti asuntoa etsivät liikkuvat netissä. Sekä nettimainonta että varsinkin printti maksaa. Tämä kulu sisältyy meillä välityspalkkioon, niin kuin myös asiakirjakulut, valokuvat, esitteet, kauppakirjat yms.

Päätin kirjoittaa pienen skenaarion: otteen itsemyyjän päiväkirjasta.

"Kun myyn itse maallikkona, ei siinä suurempi vaiva ole kuin selvittää isännöitsijältä kaikki tarvittavat dokumentit ja lukea niitä hiukan läpi - ei kai ostajakaan niitä jaksa lukea läpi joten sama se.. tuskin myöskään minun kohdalleen mitään ongelmia tulee, onhan suurin osa ostajista ihan rehellisiä ja onhan minun kämppänikin ihan kunnossa. Olenhan minä itse nämä laminaatit tähän laittanut ja seinät maalannut. Otan muutaman kuvan ja laitan nettiin. Olen kuullut että kuviin kannattaa satsata, joten muokkailen niitä. Huomaan yhtäkkiä että kuvien muokkaamiseen menikin lähes kokonainen ilta - niitä kun innostuin sitten kunnolla viilaamaan. Pohjakuva.. hmm mistä minä sen saan? Ai niin kaverini vinkkasi että Helsingin kaupungilla on nettipalvelu josta sen saa ladattua, ei maksa kuin muutaman euron.

Noniin, seuraavana päivänä se puhelin alkaa jo soimaan. Valtaosa soitoista on välittäjiltä jotka haluavat saada asuntoni heille välitettäväksi. Muutama puhelu on ostajaehdokkailta. Toinen kysyy onko asunto mahdollista vuokrata, toinen tarjoaa omaa asuntoaan vaihdossa ja kolmas kyselee yhtä sun toista ja ilmoittaa palaavansa asiaan mikäli haluaa tulla yksityisnäytölle. Puuuh, lisään imoitukseen - EI VÄLITTÄJILLE. Pidän näytön, on sunnuntai. Odotan ja odotan. Olen siivonnut hiki hatussa. Ketään ei näy. Laitan uuden näyttöajan nettiin. Seuraavana päivänä saan sähköpostiviestin. Ostajaehdokas kyselee mitä korjauksia yhtiössä on ollut ja onko mitään suurta tulossa. Vastaan että skannaan seuraavana päivänä isännöitsijätodistuksen hänelle, siitä korjausket selviävät. En usko että mitään suurempaa on tulossa - en ole ainakaan sellaisesta kuullut? Skannaan työpaikallani isännöitsijätodituksen ja lähetän tämän ostajaehdokkaalle. Hän kiinnostui ja haluaa tulla näytölle. Hän haluaa välttämättä tulla huomenna klo 18. Mutta keskiviikkoisin klo 17.30-18.15 minulla on jooga. Pyydän mikäli jokin muu aika kävisi, mutta ostajaehdokas kyselee hiukan närkästyneenä että toinen aika ei hänelle käy - että haluanko myydä asuntoni vai en. Tottakai haluan, joten skippaan joogani. Ostajaehdokas tulee paikalle ja toteaa heti että onpa outo pohja. Lattia on myös ihan kiva, mutta aivan liian vaalea hänen makuun. On selvä ettei tämä henkilö ole se tuleva ostaja, mutta kuitenkin hän jää juttelemaan yli tunnin! En vain kehdannut pyytää häntä lähtemään vaikka kovasti teki mieli, kun vain jaksoi ihmetellä miten alueella on niin huonosti parkkipaikkoja ja rappukäytävässä oli tunkkainen haju..

Mietin vielä asettamaani hintaa. On jo mennyt kaksi viikkoa, olen pitänyt kaksi tyhjää näyttöä ja yksi onneton yksityisnäyttö jossa kävijä vain narisi ja jouduin vielä järjestämään sen minulle huonoon aikaan. Onkohan hinta sittenkin liian korkea? Katsoin mitä muut alueella vastaavista asunnoista pyytävät. Onhan tuo naapurin asunto ollut melko kauan myynnissä, mutta kyllä olen samaa mieltä että tällä kadulla on hienot näkymät ja on saatava ainakin tuo 5000 eur/m2. Ja eihän minulla ole mikään pakko myydä. Olisi kiva muuttaa isompaan asuntoon, mutta en minä alennusmyyntiin suostu. Aaargh - mistä minä nyt tietäisin mikä tässä kannattaa ja mikä ei.. Kovasti mediassa tuodaan esille miten huonosti asuntomarkkinoilla menee, mutta saihan Kalle ja Niina oman asuntonsa juuri myytyä kuten myös Teemu. Vanhempani möivät omansa puoli vuotta sitten. En ole tosin kuullut kenestäkään joka ei olisi saanut asuntonsa myytyä.. voi olla että se sitten koskee vain noita suuria miljoonakohteita?

Seuraavana päivänä saan kuulla että minun pitäisi lähteä kahden päivän työmatkalle. Ei ole mitään yhteydenottoja asunnosta ollut. Lähden reissuun. Kun laskudun Tukholman Arlandalle ja laitan puhelimeni päälle, olen saanut sähköpostin. Ostajaehdokas olisi kovin kiinnostunut tulemaan katsomaan asuntoani tänään iltapäivällä. Olisi tekemässä tarjouksen joko minun asunnostani tai samalla kadulla olevasta toisesta asunnosta. Mikä tuuri!!? Ja minä kun olen kotona vasta huomenna..

Palaan reissultani ja kuulen että naapurissa oleva asunto myytiin. Voihan se olla ettei minun asuntoni olisi ollut ostajalle se oikea kuitenkaan, mutta harmittaa kun en päässyt näyttämään.

Kolmas viikko ja pidän taas sunnuntainäytön. Kaverit pyytävät brunssille, mutta en pääse heti mukaan - vasta näytön jälkeen jos ovat vielä silloin siellä. Taas tyhjä näyttö. Nyt päätän alentaa hintaa. Paljonko kannattaa hintaa alentaa? Päätän pudottaa muutamalla tonnilla."

Ei tuo yllä oleva skenaario mikään katastrofi ole, mutta ehkä kirjoittaja olisi voinut keskittyä muuhun ja antaa välittäjän hoitaa asuntoon liittyvät asiat. Voi olla että kirjoittaja saa asuntonsa myytyä, voi olla ettei välittäjäkään onnistu sitä heti myymään. Olen jossain vaiheessa kirjoittanut tämän saman ajatuksen jo aikaisemmin:

"Voit joko leipoa leipäsi itse tai ostaa sen valmiina kaupasta." Sama koskee välittäjän käyttämistä asuntosi myynnissä tai vuokrauksessa.

Välittäjän palkan maksat sinä. Suurimmalla osaa välitysliikkeistä ei ole muita tulonlähteitä kuin välitystoiminta. Mitä vähemmän jokainen yksittäinen kohde tuo rahaa kassaan, sitä enemmän kohteita on myytävä. Tämä on melko helppo ymmärtää. Ne yritykset jotka pystyvät pilkkahintaan välitystoimintaa tarjoamaan, tienaavat varsinaisen tulonsa jollain muulla - se on fakta. Ne rahat jotka tienataan siitä muusta, ei myöskään mene lyhentämättömänä välittäjien palkkapussiin - sekin on fakta. Pienellä palkalla joudutaan sitten tekemään kovasti töitä - mikä motivoi hyvään työhön ja tulokseen? Ne kuuluisat kivat työtoverit ja hyvät työolosuhteet? Ikävä tosiasia on se, että koska nämä toimijat + yleinen keskustelu painaa välitysprosentit niin alas ettei sillä laadukasta työtä pysty tekemään, niin välitystyön laatu ja maine yleisesti kärsii. Aikaisemmin laadukasta välitystyötä tehneet joutuvat kenties ottamaan vastaan niin paljon enemmän kohteita ettei jokaista kohdetta ehdi enää hoitamaan yhtä hyvin kuin ennen. On kohteita joissa työmäärä on pienempi ja taas kohteita jossa se on suurempi. Kokenut välittäjä pystyy tässä arvoimaan tilanteen ja hinnoittelemaan työnsä sen mukaan.

Jos vastassasi on välittäjä joka vaikuttaa muuten järkevältä mutta tarjoaa mielestäsi aivan liian korkean välityspalkkion - pidä siitä välittäjästä lujasti kiinni!!! Se on luultavasti se ainoa välittäjä joka tietää kohteesi todellisen arvon, sen vaativan työmäärän ja joka sen todellisuudessa pystyy myös myymään. Jos et ole valmis maksamaan välittäjän työstä, on luultavasti parempi että myyt kohteesi itse.

Tilaa ilmainen arviokäynti

Ota yhteyttä meihin ja onnistunut asuntokauppasi on saanut alkunsa

Lähetä viesti

Yhteystiedot

Ota yhteyttä
kaksitoista miinus kymmenen numeroissa =