Kuluttajaekonomian professori: unohtakaa synkistely - investoikaa tulevaisuuteen!

  • LINDA SALONIUS-PASTERNAK
  • 13.01.2015

Kun muu maailma helposti jaksaa synkistellä ja ihmetellä miten huonosti asuntokaupalla menee ja spekuiloida miten toivoton mahtaakaan taloudellinen tilanne olla jatkossakin, niin ainakin on kaksi toisin toimivaa tässä asiassa: minä ja Helsingin yliopston kuluttajaekonomian professori Visa Heinonen! Taloussanomissa 5.1.2015 julkaistun artikkelin mukaan Heinonen neuvoo ihmisiä elämään ihan normaalisti mutta jos harkitsee suuremman hankinnan tekemistä kuten auton tai asunnon ostamista, alkaa nyt olla oiva ajankohta sille. Heinosen mukaan on nyt ajankohta jolloin pitäisi investoida tulevaisuuteen. Hän myös kehottaa unohtamaan toivottomuuden ja synkistelyn. "Huonoja aikoja on tupannut seuraamaan paremmat ajat" hän toteaa.

Olen jo pitkään ollut Heinosen kanssa samaa mieltä! Ei kai mikään tänään vallitsevan synkistelyilmapiirin myötä ainakaan parane? Lähes päivittäin kysytään minulta että miten nyt näinä huonoina aikoina kun ei asuntokauppakaan oikein liiku.. Jokainen kerta saan todeta että kyllä se liikkuu - niin kuin ennenkin ihmiset asuvat jossain ja suhdanteen mukaan ehkä vaihdetaan suurempaan tai pienempään tai muutetaan vuokralle. Tietyt asunnot liikkuvat suhdanteista riippumatta hitaasti kun taas toiset menevät aina kaupan. Joskus on trendikästä asua ahtaammin kaupungin keskustassa kun taas on aikoja kun jonotetaan omakotitaloalueille. Riippuu miten lehtiä lukee ja uutisia kuuntelee: jatkuvasti puhutaan siitä miten kauppa käy kaupungeissa ja taajamissa kuumana. Miksi aina sitten mielummin kuitenkin puhutaan siitä miten huonosti kauppa käy alueilla jotka eivät juuri nyt kiinnosta ostajia? Kenties tämä liittyy joskus melankoliseen kulttuurimme.. on nostettava ne huonot asiat esille hyvien asioiden sijaan. Minä ainakin seuraan Heinosen neuvoa jatkossakin enkä varmastikaan synkistele!

Samassa Taloussanomien artikkelissa haastatellaan myös Aktia Pankin pääekonomistia Anssi Rantalaa. Rantala nostaa esille aspektin jonka myös allekirjoitan: "Ei tässä ole mitään, minkä takia pitäisi ryhtyä odottelemaan suurta hintojen laskua. Asuntojen hinnat vaihtelevat, mutta ajoituksella pelaaminen on arpapeliä," Rantala sanoo. Hän jatkaa: "Jos asunnon ostaminen on ajankohtaista, maksukyky kunnossa ja oma talous kestävällä pohjalla, ei asuntokaupoille lähteminen ole huono ajatus. Asuntovelallisille tämä on otollista aikaa. Asuntolainat lyhenevät kovaa vauhtia, koska korkojen osuus on niin pieni".

Tiivistän täten ylläolevan sanoman: pää pystyyn ja nokka kohti asuntokauppoja!!!

Tilaa ilmainen arviokäynti

Ota yhteyttä meihin ja onnistunut asuntokauppasi on saanut alkunsa

Lähetä viesti

Yhteystiedot

Ota yhteyttä
kuusi plus yhdeksäntoista numeroissa =