Kiinteistönvälitystä ilman palkkiota - itsemyyjän päiväkirja

  • LINDA SALONIUS-PASTERNAK
  • 21.02.2015

Välityspalkkioista käydään kuumaa keskustelua ja kehotetaan myös selvittämään keneltä saa halvimman palkkiotarjouksen. Jos kerran asunnon tai kiinteistön myynti on niin helppoa ja vaivatonta ettei siitä kannata välittäjälle maksaa, niin miksi ylipäätäänsä vaivautua antamaan asuntonsa välitettäväksi? Se liike joka lupaa pienimmän palkkion on tosin toinen vaihtoehto, mutta mitäköhän sieltä sitten saa? Voisiko olla että välittäisi jopa itse siinä tapauksessa paremmin? Kannattaako ostaa pienellä rahalla paidan joka jo ensimmäisessä pesussa menettää muodonsa vai satsata hiukan enemmän laadukkaaseen vaatekappaleeseen josta on iloa pidemmäksi aikaa?

Itse olen sitä mieltä että asunnon voi myydä hyvinkin itse. Kiinteistössä on enemmän huomioitavaa, mutta ei sekään atomifysiikkaa ole. Se mitä meillä kiireisillä nykyihmisillä ei ole on aikaa. Näen että minun ammatissani säästän juuri ihmisten arvokasta aikaa. Nyt en tarkoita pelkästään sitä aikaa mitä näyttöihin kuluu vaan kaikkeen taustatyöhön, asioiden selvittämiseen, markkinoinnin suunnittelemiseen (sillä ammattimainen markkinointi tuottaa todistetusti usein enemmän tulosta). Itse panostan myös printtimainontaan, mikä monen mielestä on täysin kuollut media, mutta olen siitä itse eri mieltä. Printin kautta tavoitat loistavasti esimerkiksi ne jotka eivät aktiivisesti ole asuntoa etsimässä ja tämä on fakta. Aktiivisesti asuntoa etsivät liikkuvat netissä. Sekä nettimainonta että varsinkin printti maksaa. Tämä kulu sisältyy meillä välityspalkkioon, niin kuin myös asiakirjakulut, valokuvat, esitteet, kauppakirjat yms.

Päätin kirjoittaa pienen skenaarion: otteen itsemyyjän päiväkirjasta.

"Kun myyn itse maallikkona, ei siinä suurempi vaiva ole kuin selvittää isännöitsijältä kaikki tarvittavat dokumentit ja lukea niitä hiukan läpi - ei kai ostajakaan niitä jaksa lukea läpi joten sama se.. tuskin myöskään minun kohdalleen mitään ongelmia tulee, onhan suurin osa ostajista ihan rehellisiä ja onhan minun kämppänikin ihan kunnossa. Olenhan minä itse nämä laminaatit tähän laittanut ja seinät maalannut. Otan muutaman kuvan ja laitan nettiin. Olen kuullut että kuviin kannattaa satsata, joten muokkailen niitä. Huomaan yhtäkkiä että kuvien muokkaamiseen menikin lähes kokonainen ilta - niitä kun innostuin sitten kunnolla viilaamaan. Pohjakuva.. hmm mistä minä sen saan? Ai niin kaverini vinkkasi että Helsingin kaupungilla on nettipalvelu josta sen saa ladattua, ei maksa kuin muutaman euron.

Noniin, seuraavana päivänä se puhelin alkaa jo soimaan. Valtaosa soitoista on välittäjiltä jotka haluavat saada asuntoni heille välitettäväksi. Muutama puhelu on ostajaehdokkailta. Toinen kysyy onko asunto mahdollista vuokrata, toinen tarjoaa omaa asuntoaan vaihdossa ja kolmas kyselee yhtä sun toista ja ilmoittaa palaavansa asiaan mikäli haluaa tulla yksityisnäytölle. Puuuh, lisään imoitukseen - EI VÄLITTÄJILLE. Pidän näytön, on sunnuntai. Odotan ja odotan. Olen siivonnut hiki hatussa. Ketään ei näy. Laitan uuden näyttöajan nettiin. Seuraavana päivänä saan sähköpostiviestin. Ostajaehdokas kyselee mitä korjauksia yhtiössä on ollut ja onko mitään suurta tulossa. Vastaan että skannaan seuraavana päivänä isännöitsijätodistuksen hänelle, siitä korjausket selviävät. En usko että mitään suurempaa on tulossa - en ole ainakaan sellaisesta kuullut? Skannaan työpaikallani isännöitsijätodituksen ja lähetän tämän ostajaehdokkaalle. Hän kiinnostui ja haluaa tulla näytölle. Hän haluaa välttämättä tulla huomenna klo 18. Mutta keskiviikkoisin klo 17.30-18.15 minulla on jooga. Pyydän mikäli jokin muu aika kävisi, mutta ostajaehdokas kyselee hiukan närkästyneenä että toinen aika ei hänelle käy - että haluanko myydä asuntoni vai en. Tottakai haluan, joten skippaan joogani. Ostajaehdokas tulee paikalle ja toteaa heti että onpa outo pohja. Lattia on myös ihan kiva, mutta aivan liian vaalea hänen makuun. On selvä ettei tämä henkilö ole se tuleva ostaja, mutta kuitenkin hän jää juttelemaan yli tunnin! En vain kehdannut pyytää häntä lähtemään vaikka kovasti teki mieli, kun vain jaksoi ihmetellä miten alueella on niin huonosti parkkipaikkoja ja rappukäytävässä oli tunkkainen haju..

Mietin vielä asettamaani hintaa. On jo mennyt kaksi viikkoa, olen pitänyt kaksi tyhjää näyttöä ja yksi onneton yksityisnäyttö jossa kävijä vain narisi ja jouduin vielä järjestämään sen minulle huonoon aikaan. Onkohan hinta sittenkin liian korkea? Katsoin mitä muut alueella vastaavista asunnoista pyytävät. Onhan tuo naapurin asunto ollut melko kauan myynnissä, mutta kyllä olen samaa mieltä että tällä kadulla on hienot näkymät ja on saatava ainakin tuo 5000 eur/m2. Ja eihän minulla ole mikään pakko myydä. Olisi kiva muuttaa isompaan asuntoon, mutta en minä alennusmyyntiin suostu. Aaargh - mistä minä nyt tietäisin mikä tässä kannattaa ja mikä ei.. Kovasti mediassa tuodaan esille miten huonosti asuntomarkkinoilla menee, mutta saihan Kalle ja Niina oman asuntonsa juuri myytyä kuten myös Teemu. Vanhempani möivät omansa puoli vuotta sitten. En ole tosin kuullut kenestäkään joka ei olisi saanut asuntonsa myytyä.. voi olla että se sitten koskee vain noita suuria miljoonakohteita?

Seuraavana päivänä saan kuulla että minun pitäisi lähteä kahden päivän työmatkalle. Ei ole mitään yhteydenottoja asunnosta ollut. Lähden reissuun. Kun laskudun Tukholman Arlandalle ja laitan puhelimeni päälle, olen saanut sähköpostin. Ostajaehdokas olisi kovin kiinnostunut tulemaan katsomaan asuntoani tänään iltapäivällä. Olisi tekemässä tarjouksen joko minun asunnostani tai samalla kadulla olevasta toisesta asunnosta. Mikä tuuri!!? Ja minä kun olen kotona vasta huomenna..

Palaan reissultani ja kuulen että naapurissa oleva asunto myytiin. Voihan se olla ettei minun asuntoni olisi ollut ostajalle se oikea kuitenkaan, mutta harmittaa kun en päässyt näyttämään.

Kolmas viikko ja pidän taas sunnuntainäytön. Kaverit pyytävät brunssille, mutta en pääse heti mukaan - vasta näytön jälkeen jos ovat vielä silloin siellä. Taas tyhjä näyttö. Nyt päätän alentaa hintaa. Paljonko kannattaa hintaa alentaa? Päätän pudottaa muutamalla tonnilla."

Ei tuo yllä oleva skenaario mikään katastrofi ole, mutta ehkä kirjoittaja olisi voinut keskittyä muuhun ja antaa välittäjän hoitaa asuntoon liittyvät asiat. Voi olla että kirjoittaja saa asuntonsa myytyä, voi olla ettei välittäjäkään onnistu sitä heti myymään. Olen jossain vaiheessa kirjoittanut tämän saman ajatuksen jo aikaisemmin:

"Voit joko leipoa leipäsi itse tai ostaa sen valmiina kaupasta." Sama koskee välittäjän käyttämistä asuntosi myynnissä tai vuokrauksessa.

Välittäjän palkan maksat sinä. Suurimmalla osaa välitysliikkeistä ei ole muita tulonlähteitä kuin välitystoiminta. Mitä vähemmän jokainen yksittäinen kohde tuo rahaa kassaan, sitä enemmän kohteita on myytävä. Tämä on melko helppo ymmärtää. Ne yritykset jotka pystyvät pilkkahintaan välitystoimintaa tarjoamaan, tienaavat varsinaisen tulonsa jollain muulla - se on fakta. Ne rahat jotka tienataan siitä muusta, ei myöskään mene lyhentämättömänä välittäjien palkkapussiin - sekin on fakta. Pienellä palkalla joudutaan sitten tekemään kovasti töitä - mikä motivoi hyvään työhön ja tulokseen? Ne kuuluisat kivat työtoverit ja hyvät työolosuhteet? Ikävä tosiasia on se, että koska nämä toimijat + yleinen keskustelu painaa välitysprosentit niin alas ettei sillä laadukasta työtä pysty tekemään, niin välitystyön laatu ja maine yleisesti kärsii. Aikaisemmin laadukasta välitystyötä tehneet joutuvat kenties ottamaan vastaan niin paljon enemmän kohteita ettei jokaista kohdetta ehdi enää hoitamaan yhtä hyvin kuin ennen. On kohteita joissa työmäärä on pienempi ja taas kohteita jossa se on suurempi. Kokenut välittäjä pystyy tässä arvoimaan tilanteen ja hinnoittelemaan työnsä sen mukaan.

Jos vastassasi on välittäjä joka vaikuttaa muuten järkevältä mutta tarjoaa mielestäsi aivan liian korkean välityspalkkion - pidä siitä välittäjästä lujasti kiinni!!! Se on luultavasti se ainoa välittäjä joka tietää kohteesi todellisen arvon, sen vaativan työmäärän ja joka sen todellisuudessa pystyy myös myymään. Jos et ole valmis maksamaan välittäjän työstä, on luultavasti parempi että myyt kohteesi itse.

Ajankohtaisia ajatuksia alalta

  • LINDA SALONIUS-PASTERNAK
  • 20.01.2015

Kauppalehdessä 30.12.2014 julkaistun artikkelin mukaan ekonomistit ovat huolissaan asuntojen hintojen laskusta, mutta myös tästä asiasta löytää positiivisen näkökulman jos vain haluaa - nimittäin ensiasunnon ostajat pääsevät nyt entistä helpommin mukaan peliin!

Huoneistokeskuksen toimitusjohtajaa Antti Asteljoki nosti tänään TV-uutishaastattelussa esille juuri tämän tosiasian, että asuntokaupassa on paljolti kyse ketjutuksesta ja siinä on ensiasunnon ostajilla merkittävä rooli.

Alhaiset korot ja alhaiset hinnat - parempaa ajankohtaa ensiasunnon ostamiselle saa kyllä etsiä.

Takaisin Kauppalehden artikkeliin jossa sama herra haastatteluvuorossa ja jälleen jaan hänen mielipiteensä: törkeitä ylihintoja asunnoista on todellakin turha odottaa saavansa. Realistinen hinnoittelu on varsinkin tänään yksi kaupan toteutumisen perusedellytys. Ostajat ovat samalla erittäin vahvasti sitä mieltä, että nyt on kaikkien aikojen "ostajan markkinat" ja tämän mukaan tarjotaan - välillä todella rohkeasti alle pyydetyn hintatason. Tästä sopiva aasinsilta seuraavaan tosiasiaan jonka Asteljoki nostaa esille saman artikkelin lopussa: asuntoa vaihtaessa väliraha on se mikä merkitsee, ei se että saavuttaa maksimaalisen myyntihinnan. Olen hänen kanssaan täysin samaa mieltä: ihmisten on hyvä muistaa että kun myy ja ostaa samanarvoisella alueella, on välirahan oltava järkevä ja muulla ei ole väliä. On turha kovin pitkään tuijotella summaa mitä oman asunnon myymisestä saa jos seuraavaksi pääsee ostamaan yhtälailla "edullisen" asunnon. Käänteisesti sanottuna on myös muistettava että kun itse kokee olevansa ostajana se joka määrää hintatason, niin samoin ajattelee myös se sinun kohteesi ostaja.. asuntokauppa on ketjutusta myös tässä mielessä.

Kuluttajaekonomian professori: unohtakaa synkistely - investoikaa tulevaisuuteen!

  • LINDA SALONIUS-PASTERNAK
  • 13.01.2015

Kun muu maailma helposti jaksaa synkistellä ja ihmetellä miten huonosti asuntokaupalla menee ja spekuiloida miten toivoton mahtaakaan taloudellinen tilanne olla jatkossakin, niin ainakin on kaksi toisin toimivaa tässä asiassa: minä ja Helsingin yliopston kuluttajaekonomian professori Visa Heinonen! Taloussanomissa 5.1.2015 julkaistun artikkelin mukaan Heinonen neuvoo ihmisiä elämään ihan normaalisti mutta jos harkitsee suuremman hankinnan tekemistä kuten auton tai asunnon ostamista, alkaa nyt olla oiva ajankohta sille. Heinosen mukaan on nyt ajankohta jolloin pitäisi investoida tulevaisuuteen. Hän myös kehottaa unohtamaan toivottomuuden ja synkistelyn. "Huonoja aikoja on tupannut seuraamaan paremmat ajat" hän toteaa.

Olen jo pitkään ollut Heinosen kanssa samaa mieltä! Ei kai mikään tänään vallitsevan synkistelyilmapiirin myötä ainakaan parane? Lähes päivittäin kysytään minulta että miten nyt näinä huonoina aikoina kun ei asuntokauppakaan oikein liiku.. Jokainen kerta saan todeta että kyllä se liikkuu - niin kuin ennenkin ihmiset asuvat jossain ja suhdanteen mukaan ehkä vaihdetaan suurempaan tai pienempään tai muutetaan vuokralle. Tietyt asunnot liikkuvat suhdanteista riippumatta hitaasti kun taas toiset menevät aina kaupan. Joskus on trendikästä asua ahtaammin kaupungin keskustassa kun taas on aikoja kun jonotetaan omakotitaloalueille. Riippuu miten lehtiä lukee ja uutisia kuuntelee: jatkuvasti puhutaan siitä miten kauppa käy kaupungeissa ja taajamissa kuumana. Miksi aina sitten mielummin kuitenkin puhutaan siitä miten huonosti kauppa käy alueilla jotka eivät juuri nyt kiinnosta ostajia? Kenties tämä liittyy joskus melankoliseen kulttuurimme.. on nostettava ne huonot asiat esille hyvien asioiden sijaan. Minä ainakin seuraan Heinosen neuvoa jatkossakin enkä varmastikaan synkistele!

Samassa Taloussanomien artikkelissa haastatellaan myös Aktia Pankin pääekonomistia Anssi Rantalaa. Rantala nostaa esille aspektin jonka myös allekirjoitan: "Ei tässä ole mitään, minkä takia pitäisi ryhtyä odottelemaan suurta hintojen laskua. Asuntojen hinnat vaihtelevat, mutta ajoituksella pelaaminen on arpapeliä," Rantala sanoo. Hän jatkaa: "Jos asunnon ostaminen on ajankohtaista, maksukyky kunnossa ja oma talous kestävällä pohjalla, ei asuntokaupoille lähteminen ole huono ajatus. Asuntovelallisille tämä on otollista aikaa. Asuntolainat lyhenevät kovaa vauhtia, koska korkojen osuus on niin pieni".

Tiivistän täten ylläolevan sanoman: pää pystyyn ja nokka kohti asuntokauppoja!!!

USAn asuntomarkkinat 2014 pähkinäkuoressa

  • LINDA SALONIUS-PASTERNAK
  • 30.12.2014

Lomamatkallani Floridassa olen tutustunut paikallisiin asuntomarkkinoihin sekä myös Floridassa sijaitsevan suomalaisperheen asuntoon joka myöhemmin keväällä tulee myyntiin. Asunto on Palm Beachillä ja kirjailmellisesti rannalla esteettömällä merinäköalalla. Jos harkitset vastaavan asunnon ostamista, niin on tässä mahdollisuutesi tehdä turvallinen ja mutkaton kauppa.

Tämä itse kirjoitukseni koskee kuitenkin USAn asuntomarkkinakatsausta. Kallein USAn historiassa kaupattu asuntokohde myytiin hinnalla 147.000.000 USD. Tämän East Hamptonissa (NY) rannalla sijaitsevan tilan osti hedge-rahasto alan yritysjohtaja. Hulppeassa noin 850 m2 talossa sanotaan olevan kuitenkin vain neljä makuuhuonetta.

Vuonna 2014 myytiin USAssa 4.940.000 asuntoa/taloa mikä oli 150.000 vähemmän vuoteen 2013 verrattuna. Keskihinta nousi kuitenkin 207.300 USDollariin kun vuoden 2013 keskihinta oli 197.100 USD.

Kohteiden myyntiaika vaihteli alueittain: esimerkkeinä mainittakoon Washington D.C. jossa keskimääräinen markkinointiaika oli 57 vuorokautta. Hitaimmin liikkuivat kohteet Vermontissa jossa keskimääräinen markkinointiaika oli 190 vuorokautta.

Vuonna 2014 myytyjen talojen tyypillinen ikä oli 21v, eli rakennettu v. 1993. Uusia kohteita rakennettiin v.2014 noin 650.000 kpl joka oli 32.000 enemmän edelliseen vuoteen verrattuna. Uusissa kohteissa vaadittiin tyypillisimmin seuraavat piirteet: vaatehuone päämakuuhuoneen yhteydesä, kodinhoitohuone, energiatehokkaat ikkunat sekä "yksi iso huone".

Keskimääräinen v. 2014 ostetun asuntokohteen koko oli 173 m2. Kohteissa oltiin tavallisesti asuttu 10v ennen kuin se asetettiin myytiin.

Vuonna 2014 asuntojen hinnat nousivat jyrkimmin South Bendissä (INDIANA) jossa hinnannousu oli 26,8 %. Muut alueet joissa hinnannousu oli kova, oli Naples Floridassa sekä Las Vegas Nevadassa.

Tilaa ilmainen arviokäynti

Ota yhteyttä meihin ja onnistunut asuntokauppasi on saanut alkunsa

Lähetä viesti

Yhteystiedot

Ota yhteyttä
yksitoista miinus kolme numeroissa =