Asuntomarkkinakatselmus loppuvuodelle 2015

  • 04.01.2016

Asuntomarkkinakatselmus loppuvuodelle 2015

Hypoteekkiyhdistyksen 09.11.15 tiedotteen mukaan, markkinat ovat piristyneet etenkin Pääkaupunkiseudulla ja sisämaassa Tampereella. Tampere on ottanut selvää eroa muihin kasvukeskuksiin, yhtenä syynä tähän voidaan pitää Tampereen keskeistä sijaintia liikenteen näkökulmasta. Asuntomarkkinoissa kauppamäärät elpyvät, hintojen suhteen ollaan samoissa luvuissa kuin aikaisemminkin. Vahva kysyntä on lisännyt kauppoja sekä mahdollistanut hintatason ylläpidon. Asuntojen hintojen kehitykseen vaikuttavat suuresti työmarkkinatilanne, rahoitusolot sekä uudistuotanto. Uudistuontanto on vähitellen hiipunut koko maan tasolla, toisaalta elokuussa aloitettiin 2700 kerrostalon rakentaminen. Luku on toiseksi suurin sitten vuoden 1995 yltävässä tilastossa. Omakotitalorakentaminen on hiipunut huimasti 2000-luvun alkupuolelta. Rakennuttajien näkemys tulevaisuuden voittajista ovat kompaktit kerrostaloasunnot, toimivien kulkuyhteyksien päässä.

(Lähde: Hyponasuntomarkkinakatsaus Q4/2015, 09.11.2015)

Nyt vuodenvaihteessa kannattaa olla aktiivinen etenkin asunnon oston suhteen. Vuoden viimeisinä viikkoina hinnat laskevat ja pankit käyvät kisaa asiakkaista. Lainaa saa edelleen edullisesti ja korot ovat matalalla. Jos vertaamme hintoja kesään, voimme todeta hintojen olevan vuoden lopussa noin kaksi prosenttia edullisempia. Sijoittamalla asunnon oston loppuvuoteen tai vuoden vaihteeseen voi kotitalous säästää muutaman kuukauden nettopalkan verran verrattuna juhannusta edeltävään aikaan.

(Lähde: Hyponasuntomarkkinakatsaus Q4/2015, 09.11.2015)

Alueelliset erot ja vilkkaus kaupankäynnistä täytyy tietenkin ottaa huomioon. Pakolaisvirrat näkyvät kasvukeskuksissa, potentiaalia olisi, mutta lopputuloksesta ei ole varmuutta. Kotiuttaminen vaatii panostuksia ja toimia. Väliaikaisena ilmiönä ei voida enää pitää matalaa korkotasoa ja muuttoliikettä vaan se voi hyvinkin olla pysyvämpää. Pääkaupunkiseudulle muuttaa yhä enemmän ihmisiä muualta Suomesta ja he tarvitsevat asuntoja. Varmana sijoituskohteena voidaankin pitää pääkaupunkiseutua.

(Lähde: Hyponasuntomarkkinakatsaus Q4/2015, 09.11.2015)

CRISTAL asunnoissa on ollut vilkas syksy. Kohteita on vuokrattu nopeastikin, jos sijainti ja koko ovat olleet oikeat. Myyntikohteet ovat myös liikkuneet ja löytäneet uusia omistajia. Vuokramarkkinoilla liikkuvat etenkin pienet kaksiot ja järkevät toimivat ja hyväkuntoiset perheasunnot. Ostajat puolestaan etsivät muuttovalmiita kohteita, laajassa mittakaavassa ihmiset eivät ole innostuneita remontoimisesta. Tällä hetkellä meillä CRISTALissa on enimmäkseen suurempia asuntoja myynnissä. Otamme kuitenkin erittäin mielellämme kaiken kokoisia asuntoja välitettäväksi. Kannattaa myös ehdottomasti kysyä hiljaisessa myynnissä olevista myyntikohteistamme.

Välitysliikkeet murroksessa - LKV -pätevyyttä vaaditaan pian yhä useammalta

  • LINDA SALONIUS-PASTERNAK
  • 15.07.2015

Aluehallintoviraston tiedotteessa 12.6.2013 kerrotaan lakimuutoksesta joka astuu voimaan 1.1.2016 ja tulee vaikuttamaan moneen kiinteistövälitysliikkeeseen sekä yksittäiseen välittäjään. Välitysliikkeen palveluksessa ja sen jokaisessa toimipaikassa, välitystehtäviä suorittavista vähintään puolella on oltava LKV-pätevyys 1.1.2016 mennessä. Tällä hetkellä LKV-pätevyys on pakollisena edellytyksenä ainoastaan kiinteistönvälitysliikkeen tai sen toimipisteen vastaavalle hoitajalle.

Keskuskauppakamari järjestää LKV ja LVV -kokeet yleensä kahdesti vuodessa ja samanaikaisesti kolmella eri paikkakunnalla. Vuonna 2015 järjestetään koetilaisuuksia poikkeuksellisesti lakimuutoksen takia peräti kolmesti. Moni alalla työskenetelevä on suorittanut KiAT -tutkinnon eli Kiinteistövälitysalan ammattitutkinnon, KED -tutkinnon eli Kiinteistöedustajan tutkinnon tai VuT -tutkinnon eli Vuokravälittäjän tutkinnon. Nämä luovat varmasti erinomaisen perustan välitystyön menestyksekkääseen hoitamiseen, mutta eivät vielä itsessään tuo LKV -pätevyyttä. LKV -pätevyys voidaan saavuttaa vain Keskuskauppakamarin kokeeseen osallistumalla.

Koulutustaso ja muodollinen pätevyys ei todellakaan aina kerro kaikkea: keskuudessamme on monella alalla paljon luonnonlahjakkuuksia joille opiskelu ei vain sovi, mutta ammattitaito ei ole sen huonompi kun kokemusta ja osaamista on kertynyt kovalla työnteolla ja ahkeralla käytännön kautta oppimisella - monesti voi olla jopa päinvaistoin niin että kouluttamattomalla henkilöllä voi työ sujua koulutettua paremmin. Kouluttautuminen kuitenkin monesti kertoo kiinnostuksesta tiettyä alaa kohtaan ja halusta olla varma siitä mitä tekee. Kaikkea ei oppikirjoista ja luennoilta opi, mutta saadaan työkalut lisätiedon hankkimiseen ja totutaan keräämään tietoa.

Olen koulutettuna ja LKV -pätevyyden ansainneena iloinen siitä että vaatimuksia kiristetään ja jätetään kuitenkin vielä mahdollisuuksia myös "luonnonlahjakkuksille" sekä alaan vasta tutustuville. Pieni tiukennus johtaa toivottavasti myös siihen että kiinteistövälitysalan maine kokonaisuudessaan paranee ja palvelun laatu pysyisi korkeammalla tasolla, kun kynnys alalle hiukan kohenee. Kiinteistönvälitys on alana erittäin antoisa ja mielenkiintoinen - jopa hauska, mutta tämä on elämäntapa eikä pelkästään työ. Tämä on uskomattoman kova ala ja monesti kaukana glamourista. On hyvä jos tiedostaa tämän jo alalle ryhtyessään, niin ei tuota pettymyksiä itselleen eikä muille.

Kiinteistönvälittäjällä on usein käsissään ihmisten rahallisesti arvokkain omaisuus ja tämä jo tekee työstä erittäin vastuullista. Kiinteistönvälittäjällä on myös monesti käsissään ihmisen koti - ja koti on meille usein pyhä ja rakas asia. Kiinteistönvälityksessä liikku omaisuutta ja tunteita, ei aina niin mutkattoman lainsäädännön ympäröimänä. Tämän kokonaisuuden hallitsemiseen on hyvä että kiinteistönvälittäjän palveluasenne, osaaminen ja halu selvittää asioiden taustat ja lakikohdat ovat kohdallaan.

Pari päivää sitten oli Kauppalehdessä artikkeli, jossa todettiin monen kiinteistönvälitysliikkeen painiskelevan vaikean taloustilanteen kanssa. Ne jotka pystyvät sopeutumaan muuttuvaan maailmaan pärjäävät muita paremmin. Välitysliikkeet ovat murroksessa ja välittäjiltä vaaditaan yhä enemmän aktiivisuutta, neuvottelutaitoja sekä sosiaalista kompetenssia. Pian vaaditaan siis myös yhä useammalta LKV -pätevyyttä. Nähtäväksi jää miten kaikki tämä vaikuttaa asunnonvaihtomarkkinoihin ja välitysalaan.

Asuntomarkkinoiden valoisat näkymät

  • LINDA SALONIUS-PASTERNAK
  • 13.06.2015

Jos blogia kirjoittaa, pitäisi mielellään myös sitä tietyin aikavälein kirjoittaa. Allekirjoittaneella on kuitenkin ollut kädet niin täynnä töitä positiivisen asuntomarkkinakehityksen seurauksesta, että blogin kirjoittaminen on saanut odottaa. Ennen kun tänä aamuna suuntaan jälleen toimistolle, niin ajattelin kuitenkin jakaa muutaman ajatukseni teille siitä, miten markkinat ovat kehittyneet - ja kehittyvät edelleen - positiiviseen suuntaan!

Kuten tapanani on, lähdin myös nyt hakemaan alan asiantuntijoiden/asiantuntiatahojen lausuntoja ajatukseni tueksi. Suureksi ilokseni huomasin että muutkin ilmeisesti ovat huomanneet tämän positiivisen kehityksen ja yleiset odotukset markkinoiden kehityksestä näyttävät kohonneen! Tilastokeskuksen mukaan kuluttajien usko talouteen on vahvinta neljään vuoteen. Mielenkiintoista on kuitenkin se että oman talouden kehitykseen ei uskota yhtä vahvasti. Onkohan tämä nyt taas osoitus siitä että meillä suomalaisilla on varovainen usko itseemme ja omaan kykyymme? Haastan nyt kaikki myös luottamaan oman taloutensa positiiviseen kehitykseen ja tekemään omat valintansa tämän suunnan mukaisesti. Tämä on tärkeä osa yleisen positiivisen kehityksen aikaansaamista. Maltillisuus on toki hyvä asia, mutta unohdetaan turha varovaisuus joka on yksi positiivisen kehityksen suurimmista kompastuskivistä.

Länsinaapurissamme Ruotsissa ovat odotukset asuntojen hintojen noususta korkeimmillaan seitsemään vuoteen. Kysyntä asunnoista on vahvempi kuin tarjonta: tilanne joka luonnollisesti pakottaa hinnat ylöspäin.

Meillä CRISTALissa tämä on näkynyt siinä että asunnot menevät kaupan/vuokralle sitä mukaan kun ne meille tulevat. Isot arvokohteet liikkuvat aina omaa vauhtiaan, mutta eilen tehtiin myös Kauniaisissa sijaitsevan remontoitavan vajaan 600m2 omakotitalosta kaupat. Tilastollisesti ja yleisten näkemysten mukaan, tällainen kohde on tällä hetkellä lähes mahdoton myydä - mutta todellisuudessa tilanne on toinen. Hinnoittelun on oltava kohdallaan, töitä myynnin eteen on tehtävä paljon, kaikki kivet on käännettävä, tunteja on vietettävä arkistoissa ja kuntotutkimusten parissa mutta lopussa se kiitos seisoo: tyytyväinen myyjä ja tyytyväinen ostaja ja välissä tyytyväinen välittäjä!

Yksiöt, kaksiot ja pienet perheasunnot menevät kun kuumille kiville. Kaksi kaksiota ollaan viime aikoina myyty +/- viikon markkinointiajassa, perheasunto Espoossa saavutti ehdollisen tarjouksen heti ensinäytöllä, uusimmasta kohteestamme tulee jatkuvasti kyselyitä vaikka markkinointiaikaa on ollut vain pari päivää. Ostajat ovat liikkeellä, myytäviä kohteita saisi markkinoilla olla enemmän! Jos itse harkitset myymistä muttet uskalla lähteä nyt myymään "koska markkinat ovat niin huonot" niin suosittelisin että harkitsisit uudelleen. Markkinat olivat tahmeat viime syksyllä ja vielä talvella, mutta tällä hetkellä eletään täysin toisia aikoja! Sama koskee vuokrakohteita - varsinkin suuremmista edustuskohteista/perheasunnoista on vuokramarkkinoilla pula.

Minä suuntaan nyt pian toimistolle sillä töitä on onneksi kiinteistövälityksen pienyrittäjälle enemmän kun riittämiin! Lisää töitä otetaan kuitenkin ilomielin vastaan - sillä tässä maassa myös päteviä työnhakijoita on tunnetusti kunhan töitä vain on tarjolla.

Aurinkoista ja kodikasta päivää kaikille teille nykyisille ja tuleville asiakkailleni!

Linda Salonius-Pasternak

CRISTAL Asunnot Oy LKV:n omistaja, kiinteistönvälittäjä (LKV, KTM)

Ostopäätös hankala tiedonpuutteen takia - menevätkö tässä sitten ne "parhat" kohteet ohi?

  • LINDA SALONIUS-PASTERNAK
  • 16.04.2015

Danske Bank kertoo Facebook sivuillaan, että heidän teettämän tutkimuksen mukaan "peräti 84 % asunnon ostoa harkitsevista suomalaisista kokee, että tiedon puute vaikeuttaa ostopäätöksen tekemistä. Erityisesti taloyhtiöt ja remontit näyttävät askarruttavan".

Talouselämän verkkojulkaisussa (15.4.2015) kirjoitetaan että välittäjien näkemys on että asuntomarkkinat jakautuvat tällä hetkellä kahtia muuttovalmiisiin ja remontoitaviin kohteisiin. Remontoitaviin kohteisiin lasketaan helposti myös kohteet joissa on pienintäkin pintaremonttitarvetta.

Samaan ilmiöön törmään itse lähes päivittäin ja yhtä yllättyneenä joka kerta. Itse olen muutaman täyden asuntoremontin käynyt läpi, enkä ole kokenut minkäänlaisia ongelmia - päin vastoin saa silloin kohteestaan juuri sellaisen mitä haluaa ja myyntivoittoakin usein kertyy kun kohde myydään eteenpäin parin vuoden kuluttua. Tässä on melko vaivaton tapa tienata itselleen sitä pientä extraa ja vielä ilman että verottaja siihen pieneen extraan puuttuu!

Samassa yllä maintitsemassa Talouselämän artikkelissa, Kiinteistömaailman toimitusjohtaja Seppo Hämäläinen toteaakin: ”Asunnon ostajalle kunto on mustavalkoinen: muuttovalmis tai remontoitava. Suuri osa ostajista nostaa kädet ylös kaikenlaisten remonttien edessä. Todellisuudessa markkinoilla on suuri määrä asuntoja, joissa pienellä remontoimisella saisi edullisesti unelmien koteja. Remonttia ei kannata pelätä turhaan”.

Jos kokee että itse ei pysty, ei ehdi eikä osaa suorittaa remonttisuunnittelun, niin löytyy apua lukuisista arkkitehti- ja suunnittelutoimistoista. Itse remonttia ei myöskään kannata tehdä itse mikäli se ei ole juuri se lempiharrastus. Hyvin ja kauniisti remontoidun kohteen arvonnousu remontoitavaan verrattuna on monesti niin huomattava, että myös sen itse työn ulkoistaminen kannatta. Mielletään kenties että suunnittelu arkkitehdillä olisi kovin kallista, mutta todellisuudessa se ei sitä ole. Suunnittelun hinta kannattaa mahduttaa remonttibudjettiin, sillä rahat saa takuuvarmasti takaisin jälleenmyyntivaiheessa, kunhan toki muut muuttujat kuten taloyhtiön kunto ja järkevä sijainti ovat myös kohdallaan.

Tässä onkin sitten se seuraava ongelmatilanne: taloyhtiön papereista ei uskota ymmärtävänsä tarpeeksi jotta pystyisi arvioimaan yhtiön tilan. Tässä tulkkina (pitäisi) ainakin perusasteella olla kiinteistönvälittäjä sekä viimekädessä myös taloyhtiön isännöitsijä tai muu vastuuhenkilö. Joskus tilanne voi toki olla monimutkainen, mutta silloinkin kiinteistönvälittäjältä voi pyytää ohjausta keneltä lisätietoja voi pyytää. Kiinteistövälittäjäkään ei voi aivan kaikkia yksityiskohtia tietää, mutta tulisi ainakin pystyä neuvomaan mistä varmaa tietoa on saatavilla.

Päivän neuvo asunnon vaihtoa harkitseville onkin että mikäli kohteen peruslähtökohdat kuten koko ja sijainti ovat kohdallaan, voi loput asiat monesti järjestää jotta kohteesta saa itselleen unelmiensa asunnon. Allekirjoittanut on ainakin 100% käytettävissä kun tarvitsette neuvoja ja ajatuksia uuden kohteen hankintaa varten.

Ole yhteydessä niin lähdetään yhdessä kartoittamaan miten saadaan sinulle juuri se sinun unelmiesi kohde!

Tilaa ilmainen arviokäynti

Ota yhteyttä meihin ja onnistunut asuntokauppasi on saanut alkunsa

Lähetä viesti

Yhteystiedot

Ota yhteyttä
neljätoista miinus seitsemän numeroissa =